NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Słodko-ostry kurczak z ananasem
Słodko-ostry kurczak z ananasem
Przepis Słodko-ostry kurczak z ananasem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.8.2022

Słodko-ostry kurczak z ananasem

Trochę wymagająca potrawa jeśli chodzi o składniki. Ciekawa, egzotyczna i smaczna. Jako dodatek podawaj klasyczny ryż.

Składniki

Dla czterech osób:

400 g
piersi z kurczaka
1 szt.
papryka zielona
1 szt.
papryka żółta
pęczek
cebulki dymki
2 szt.
mniejszych marchewek
2 ząbki
czosnku
kawałek
imbiru
papryczka
chilli
2 łyżki
cukru
2 łyżki
octu
10 ml
ketchupu /może być łyżka przecieru pomidorowego/
20 ml
wywaru drobiowego
2 łyżeczki
skrobi kukurydzianej
2 łyżki
sosu sojowego
4 łyżki
słodkiego sosu chilli z ananasem
370 g
ananasa z puszki
garść
suszonych grzybków (ja użyłam lejkowca dętego)
olej roślinny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso z kurczaka pokrój na kawałki i włóż do mieszanki oleju, skrobi, czosnku i sosu sojowego.
  2. Warzywa pokrój na małe kawałki. Grzyby namocz na noc w zimniej wodzie, rano wymień wodę.
  3. Zamarynowane mięso podsmaż na odrobinie oleju, wyjmij je, dodaj znów oleju i poszczególne składniki od najtwardszych /marchew/ po namieksze /papryka/. Dodaj grzyby, które odciśnij.
  4. Po pięciu minutach wlej do mieszanki sos, który przygotuj mieszając sos sojowy, przecier, cukier, wywar i ocet. Zagotuj, dodaj z powrotem mięso, dodaj sos chilli, sok z ananasa, podgrzej i podawaj najlepiej z ryżem.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz