NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Smażone bułeczki z budyniem
Smażone bułeczki z budyniem
Przepis Smażone bułeczki z budyniem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   23.4.2021

Smażone bułeczki z budyniem

Bułeczki z budyniem każdy zna pieczone w piekarniku. Spróbuj je jednak zrobić w stylu pączków. Jest to co prawda mniej zdrowa wersja ale znacznie smaczniejsza i od czasu do czasu można sobie pozwolić też na niezdrowe jedzenie.

Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
30 g
drożdży
65 g
cukru
250 ml
letniego mleka
60 g
masła
1 szt. jajko + 1 żółtko
szczypta soli
2 łyżki rumu
skórka z 1/2 cytryny
olej do smażenia pączków

Krem:

500 ml
mleka
2 opakowania
budyniu waniliowego
4 łyżki
cukru
125 g
masła
do smaku
rum
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce rozetrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru, dodaj 100 ml letniego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu aby powstał zaczyn. Trwa to około 15 minut.
  2. Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj resztę cukru, startą skórkę z cytryny, jajko z żółtkiem, rum, resztę mleka i rozpuszczone masło (musi być letnie, nie ciepłe!). Drewnianą łyżką, rękoma lub za pomocą robota kuchennego wyrób gładkie, nieklejące się ciasto. Poprósz je mąką, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
  3. Z wyrośniętego ciasta rozwałkuj na lekko posypanej mąką stolnicy płat o grubości 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrój kółeczka, przykryj je ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. W garnku rozgrzej olej.
  4. Pączki smaż w gorącym tłuszczu aż osiągną złoty kolor z jednej i z drugiej strony. Z garnka wyjmuj je na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  5. Sklejaj kremem waniliowym. Krem: ugotuj budyń z 500 ml mleka, 2 opakowań budyniu i 4 łyżek cukru. gdy budyń ostygnie to w małych kawałkach dodawaj i miksuj 1/2 kostki masła, dolej rumu i daj do lodówki aby stężał.

Mój blog: Vaření a pečení s radostí

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz