NajPrzepis.pl Śmietankowe kieszonki, które nie muszą wyrastać
Śmietankowe kieszonki, które nie muszą wyrastać
Przepis Śmietankowe kieszonki, które nie muszą wyrastać
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.7.2021

Śmietankowe kieszonki, które nie muszą wyrastać

Uwielbiam te szybkie i mało wymagające przepisy. Dobrze jest mieć kila takich w zanadrzu, potrafią uratować sytuacje i w ciągu kilu chwil można podać na stół super przysmak bez niepotrzebnych wyrzutów sumienia że nie ma nic słodkiego do kawy...

40 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

250 g
mąki z drobnego przemiału
250 g
mąki ze średniego przemiału
szczypta
soli
2 łyżki
cukru kryształ
2 łyżki
letniego mleka
2 szt.
żółtek
200 g
śmietany kremówki
250 g
masła lub margaryny
30 g
świeżych drożdży

Nadzienie:

375 g
miękkiego twarogu w wiaderku
1 szt.
żółtko
2 łyżki
rumu
1 łyżka
cukru waniliowego
3 łyżki
budyniu waniliowego w proszku
cukier puder do smaku
paczka rodzynek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do miski rozdrobnij drożdże, zasyp cukrem, zalej ciepłym mlekiem i od razu dodaj śmietanę, żółtka, mąkę, sól i miękki tłuszcz. Wymieszaj drewnianą łyżką a następnie już tylko rękoma wyrób na stolnicy gładkie ciasto. Od razu je rozwałkuj, pokrój nożem na kwadraty i zrób z nich kieszonki.
  2. Od razu bez pozostawiania do wyrośnięcia i bez smarowania piecz przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorące popryskaj rumem i posyp cukrem pudrem.

  3. Nadzienie:
    Wszystkie składniki tylko wymieszaj w misce, nic nie gotuj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz