NajPrzepis.pl Desery Kołacze Śmietanowo-owocowe ciasto z mascarpone
Śmietanowo-owocowe ciasto z mascarpone
Przepis Śmietanowo-owocowe ciasto z mascarpone
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   11.9.2021

Śmietanowo-owocowe ciasto z mascarpone

Brat znowu upiekł ciasto i przyniósł do spróbowania. Jest świetne. Od razu poprosiłam o przepis. Jeśli macie ochotę to też możecie spróbować je zrobić.

55 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
150 g
cukru kryształ
1 op.
cukru waniliowego
1 małe op.
proszku do pieczenia
300 g
mąki
2 łyżki
kakao
5 łyżek
oleju
5 łyżek
letniej wody
100 g
czekolady

Ponadto potrzebujemy:

1 op.
mrożonych drobnych owoców
1 i 1/2 op.
budyniu
1 słoiczek
kwaskowatego dżemu

Krem:

500 g
mascarpone
1 kubeczek
masła bananowego
200 ml
śmietany kremówki
do smaku
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego

Paryska bita śmietana:

300 ml
śmietany kremówki
200 g
czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka z cukrem zmiksuj do osiągnięcia pianki, stopniowo mieszaj z olejem, wodą i mąką z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj również startą czekoladę i delikatnie wymieszaj z pianą z białek. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około pół godziny.
  2. Ostygnięte ciasto posmaruj kwaskowatym dżemem. Na dżem nałóż drobne owoce, które podgrzej oraz 1 i 1/2 op. budyniu. Tak przygotowane posmarowane ciasto odstaw aby dobrze się schłodziło. 
  3. 500 g mascarpone zmiksuj mikserem z kubeczkiem masła bananowego. Dodaj 200 ml ubitej śmietany z opakowaniem cukru waniliowego, dodaj cukier puder do smaku. Posmaruj tym owoce a potem nałóż na to tylko paryską bitą śmietanę i ładnie wygładź. 
  4. Paryska bita śmietana: 300 ml śmietany kremówki podgrzej, dodaj połamaną na kawałki czekoladę (200 g) a rozpuść ją mieszając. Odstaw na całą noc do lodówki. Następnie zmiksuj mikserem na sztywną bitą śmietanę.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz