NajPrzepis.pl Strudel jabłkowy z ciasta twarogowego
Strudel jabłkowy z ciasta twarogowego
Przepis Strudel jabłkowy z ciasta twarogowego
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   20.4.2021

Strudel jabłkowy z ciasta twarogowego

Ciasto twarogowe jest bardzo delikatne i smaczne. Nie da się go zepsuć i z pewnością nie popęka podczas pieczenia jak niektóre ciasta drożdżowe. Koniecznie spróbuj, jest pyszne!

Składniki

Ciasto:

250 g
miękkiego twarogu (nie z wiaderka)
250 g
masła (ewentualnie margaryny)
250 g
mąki
szczypta
soli

Nadzienie:

9 szt.
jabłek
3 łyżeczki
cynamonu
6 łyżeczek
cukru
6 łyżeczek
bułki tartej
6 płatków
masła

Do dokończenia:

1 szt.
jajko do posmarowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników na ciasto wyrób gładkie ciasto, które pozostaw na noc w lodówce.
  2. Ciasto podziel na 3 równe części. Każdy kawałek rozwałkuj na płat, który posyp 3 startymi jabłkami, 2 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami bułki tartej.
  3. Połóż 2 płatki masła i zawiń.
  4. Wszystkie 3 strudle przenieś na blaszkę, posmaruj jajkiem i włóż do piekarnika o temperaturze 200 °C na około 20 minut. Posyp cukrem pudrem.
  5. Doskonale pasuje do kawki! Smacznego :)
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz