NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka kokosowe Strzykane kokosowe wianuszki
Strzykane kokosowe wianuszki
Przepis Strzykane kokosowe wianuszki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   21.11.2021

Strzykane kokosowe wianuszki

Ta świąteczne słodkości są niesamowite. Jak je w zeszłym roku upiekłam to bałam się że do Bożego Narodzenia nie zostanie mi ani jedna sztuka. Mąż chodził mi je podkradać. Wie, co dobre, wiórki kokosowe cieszą się u mnie w domu ogromną popularnością :) Koniecznie spróbuj, to bardzo proste, nawet jeśli strzykanie ciasta na blaszkę na pierwszy rzut oka wydaje Ci się skomplikowane to w rzeczywistości jest odwrotnie :) Weź rękaw cukierniczy z ozdobną końcówką i bez problemu uda Ci się to zrobić :)

Składniki

Ciasto:

300 g masła
100 g cukru pudru
trochu startej skórki z cytryny
2 szt. żółtek
5-6 łyżek ciepłego mleka
350 g mąki
60 g wiórków kokosowych

Na dokončení:

mléčná čokoládová poleva
kokos
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Nie zapomnij wyjąć masła na blat kuchenny aby miało pokojową temperaturę. Jest to bardzo ważne.
  2. Masło w pokojowej temperaturze razem z cukrem zmiksuj mikserem do osiągnięcia pianki, dodaj żółtka - jedno po drugim i za każdym razem dokładnie zmiksuj, dodaj skórkę z cytryny i łyżka po łyżce zmiksuj również ciepłe mleko.
  3. Już tylko drewnianą łyżką wymieszaj mąkę i wiórki kokosowe i w mniejszych porcjach wkładaj do rękawa cukierniczego i strzykaj wianuszki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Strzykaj z zachowaniem odległości między nimi ponieważ w trakcie pieczenia jeszcze urosną.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut, ale dla pewności obserwuj, ponieważ każdy piekarnik piecze trochę inaczej.
  6. Upieczone i ostygnięte zanurz w czekoladzie i posyp jeszcze wiórkami kokosowymi. Z tej porcji wyjdzie około 70 sztuk, ale oczywiście zależy os tego jak duże je zrobisz, może być więcej lub mniej :)

Źródło: mamincinyrecepty

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz