NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Świąteczne ciasteczka, które nie mają konkurencji - Orzechowe kostki na kruchym cieście
Świąteczne ciasteczka, które nie mają konkurencji - Orzechowe kostki na kruchym cieście
Przepis Świąteczne ciasteczka, które nie mają konkurencji - Orzechowe kostki na kruchym cieście
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   11.12.2019

Świąteczne ciasteczka, które nie mają konkurencji - Orzechowe kostki na kruchym cieście

Postanowiłam wypróbować jeden przepis na Boże Narodzenie, póki zostało jeszcze trochę czasu. Wybrałam orzechowe kostki na kruchym cieście. Jako laik na dłużej zatrzymałam się przy drugiej warstwie, zastanawiając się, jak ją zrobić. Ubiłam masło z cukrem, dodałam mielone orzechy, rum i skórkę cytrynową, a na koniec domieszałam pianę z białek. Kostki kroiłam mniej więcej na 4x4cm. Wyszyły cudowne w smaku. Domownicy stwierdzili, że będzie to „hit” tegorocznych świąt Bożego Narodzenia. Nadziewane rogaliki po raz pierwszy mają taką konkurencję (zawsze zajmowały u nas pierwsze miejsce) :-D

55 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Kruche ciasto:

150 g
mąka ze średniego przemiału
150 g
mąka tortowa
100 g
cukier puder
200 g
masło
1 szt.
jajka

Ciasto orzechowe:

250 g
masło
250 g
cukier puder
150 g
mielone orzechy
150 g
mąka ze średniego przemiału
50 ml
rum
1 szt.
cytryna - skórka
7 szt.
białka jaj

Polewa:

7 szt.
żółtka jaj
300 g
cukier puder
50 ml
rum
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj klasyczne kruche ciasto - przesiej przez sito mąkę ze średniego przemiału i mąkę tortową, dodaj pokrojone w kostkę masło i cukier. Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 2 godziny. Podczas gdy kruche ciasto dojrzewa, możesz przygotować warstwę orzechową.
  2. Ubij masło z cukrem, dodaj zmielone orzechy, rum i skórkę cytryny, a na koniec domieszaj pianę z białek.
  3. Kruche ciasto rozwałkuj do rozmiarów blachy do pieczenia, nałóż na nie ciasto orzechowe, równomiernie wygładź i włóż do piekarnika. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 40 minut.
  4. Bezpośrednio po upieczeniu nanieś polewę z żółtek. Dzięki temu, że ciasto jest gorące, polewa z żółtek ładnie wysycha. Żółtka trzeba ubić z cukrem pudrem i rumem, do powstania piany.
  5. Dekoracja zależy od naszej wyobraźni - ja udekorowałam ciasto czekoladą i orzechami.
Komentarz do przepisu
Ewa    ·   24.2.2021   ·   Odpowiedzieć   ·  

Witam serdecznie. W przepisie na kostkę orzechowa w liście produktów na warstwe orzechowa jest 150 g mąki średniego przemialu , a w opisie wykonania warstwy orzechowej juz tej maki nie ma . Błąd jest w spisie produktów?? Czy w opisie wykonania . Bardzo proszę o informacje . Pozdrawiam serdecznie Ewa.

Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz