NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Kruche ciasteczka Świąteczne delikatne owale przekładane dżemem
Świąteczne delikatne owale przekładane dżemem
Przepis Świąteczne delikatne owale przekładane dżemem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   12.12.2020

Świąteczne delikatne owale przekładane dżemem

Te bożonarodzeniowe ciasteczka są o wiele bardziej delikatne niż klasyczne kruche ciastka. Do mąki dodaje się również skrobię kukurydzianą, która nadaje ciastu idealną delikatność, i budyń w proszku, który również zmiękcza ciasto.

45 min.
Przygotowanie
6 min.
Gotowanie
Składniki
200 g
skrobi kukurydzianej
1 opakowanie
budyniu waniliowego
200 g
mąki tortowej
200 g
margaryny
150 g
cukru pudru
1 opakowanie
proszku do pieczenia
1 szt.
żółtko
3 łyżki
kwaśnej śmietany
1 szt.
cytryny
do przyłożenia
dżem
do ozdoby
mielone orzechy włoskie
do ozdoby
czekolada
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników uformuj kulkę ciasta (z cytryny wykorzystaj tylko odrobinę startej skórki), zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 dzień..
  2. Następnie rozwałkuj ciasto i wytnij foremką owale, które ułóż na wyłożonej papierem blaszce i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Trwa to około 6 minut. Pilnuj by nie piec za długo, bo ciastka będą wtedy zbyt wysuszone.
  3. Przyłóż ciastka dżemem i udekoruj czekoladą i orzechami.
  4. Orzeszki na ciastka przylepiaj w ten sposób, że smarujesz powierzchnię dżemem lub sokiem z kompotu i obtaczasz w orzeszkach.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz