NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Świąteczne rogaliki o smaku cappuccino
Świąteczne rogaliki o smaku cappuccino
Przepis Świąteczne rogaliki o smaku cappuccino
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.11.2021

Świąteczne rogaliki o smaku cappuccino

Te rogaliki z pewnością będą smakowały miłośnikom kawy. Gdy je pierwszy raz upiekłam to wydawało mi się że są zbyt twarde, raczej jak herbatniki, ale po kilku dniach zmiękły i wspaniale rozpływają się w ustach. Koniecznie spróbuj na Boże Narodzenia, podczas pieczenia pięknie pachną.

Składniki
50 g
cappuccino
300-400 g
mąki
50 g
mielonych migdałów
50 g
mielonych orzechów
100 g
cukru pudru
szczypta
soli
200 g
masła
80 g
czekolady
trochę
tłuszczu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw rozpuść cappuccino w 50 ml gorącej wody. Pozostaw do ostygnięcia. Do miski daj mąkę, masło, orzechy, sól oraz cukier i dodaj ostudzone cappuccino.
  2. Wyrób ciasto, które potem odstaw na co najmniej godzinę a później za pomocą foremki formuj rogaliki, które następnie piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 10-12 minut.
  3. Ostygnięte rogaliki zamocz w rozpuszczonej czekoladzie. Możesz je moczyć całe lub tylko końce rogalików.
  4. Specjalny trik umożliwiający to, abyś miała wszystkie rogaliki takie same polega na tym, że foremkę wykładasz folia spożywczą a na blaszkę kładziesz już tylko same rogaliki bez foremki - tylko wyjmujesz je z foremki za pomocą folii.

Mój blog: Adkas-tastyfood

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz