NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Święteczne ciasteczka - DZIEŃ i NOC z kremem czekoladowym
Święteczne ciasteczka - DZIEŃ i NOC z kremem czekoladowym
Przepis Święteczne ciasteczka - DZIEŃ i NOC z kremem czekoladowym
NajKasia    ·   15.12.2020

Święteczne ciasteczka - DZIEŃ i NOC z kremem czekoladowym

Chrupiące ciasteczka na bożonarodzeniowy stół. Jeśli znasz ciasto dzień i noc to z pewnością zapamiętasz nazwę tych świątecznych ciasteczek.

40 min.
Przygotowanie
9 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

200 g
masła
350 g
mąki tortowej
1 szt.
białko
1 łyżka
kwaśnej śmietany
120 g
cukru pudru
3 łyżki
czekolady w proszku lub kakao

Nadzienie:

100 g
masła
50 g
cukru pudru
200 g
czekolady
1 łyżka
rumu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników oprócz czekolady w proszku wyrób gładkie ciasto i podziel je na połowę. Do jednej połowy dodaj czekoladę w proszku (klasyczny napój czekoladowy w proszku) i jeszcze raz wyrób.
  2. Ciasta rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i wykrój za pomocą foremek różne kształty (cały czas pamiętaj, aby mieć taką samą liczbę takich samych kształtów z jasnego i z ciemnego ciasta).
  3. Wykrojone kształty ułóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 200 stopni 5-9 minut. W białych kształtach możesz rurką albo małym kieliszkiem zrobić dziurkę, aby przy zdobieniu ciasteczka ładniej wyglądały.
  4. Masło utrzyj z cukrem pudrem i rumem do osiągnięcia pianki, wlej małym strumieniem rozpuszczoną czekoladę i ubijaj aż krem będzie puszysty. Posmaruj kremem ciemne ciasteczko i przykryj je jasnym ciasteczkiem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz