NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Piernik Sypany piernik jabłkowy
Sypany piernik jabłkowy
Przepis Sypany piernik jabłkowy
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   28.6.2021

Sypany piernik jabłkowy

Wilgotna i szybka klasyka, która nigdy się nie znudzi. Uwielbiam ten zapach piernika podczas pieczenia. I uwielbiam też soczyste ciasta, które przygotowywały już nasze babcie. To ciasto jest właśnie jednym z nich. Dodaję do niego też garść mielonych orzechów, jeśli dotychczas ich nie dodawałaś to koniecznie spróbuj. Sezon na jabłka wkrótce się rozpocznie więc wykorzystaj to wszystko co będziesz miała w ogrodzie.

15 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki
1 kubek
mąki z drobnego przemiału
1 kubek
mąki ze średniego przemiału
3 szt.
jabłek
2 łyżki
kakao
1 kubek
mleka
1 szt.
jajko
1/2 kubka
oleju
1 kubek
cukru
1 małe op.
proszku do pieczenia
przyprawa do piernika
1 op.
cukru waniliowego
garstka
mielonych orzechów
czekolada do polania
mielone orzechy do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj kakao, cukier waniliowy i garść orzechów.
  2. Do sypkiej mieszanki dolej mleko, dodaj jajko i jabłka starte na tarce na małych oczkach. Wymieszaj do osiągnięcia gładkiej konsystencji.
  3. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 25 minut.
  4. Po upieczeniu polej rozpuszczoną czekoladą i posyp mielonymi orzechami.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz