NajPrzepis.pl Desery Kołacze Szybkie śmietankowe rogaliki z twarogiem
Szybkie śmietankowe rogaliki z twarogiem
Przepis Szybkie śmietankowe rogaliki z twarogiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.5.2021

Szybkie śmietankowe rogaliki z twarogiem

Dzisiejsza pogoda była moim zdaniem super. Ani za gorąco, ani za zimno. Łąka po ostatnich deszczach się mocno zazieleniła, wszystko kwitnie więc warto spędzać czas na świeżym powietrzu. Ale kuchni z tego powodu nie zaniedbałam.

45 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
250 g
miękkiego tłuszczu
1 szt.
jajko
szczypta
soli
1 kubeczek
śmietany kremówki (200 g)

Nadzienie:

2 opakowania
twarogu w kostce
4 łyżki
rumu
2 łyżki
cukru waniliowego
suszona skórka z cytryny
2 szt.
żółtek
3 łyżki
budyniu waniliowego w proszku
garść
rodzynek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wyrób nieklejące się ciasto, podziel je na trzy części i włóż w woreczkach foliowych do lodówki co najmniej na godzinę. Następnie każdą część rozwałkuj na okręgi o grubości 3-5mm, potnij na trójkąty i przy szerszym brzegu każdego trójkąta włóż nadzienie i zwiń w rogalik, ewentulanie możesz również zrobić kieszonki. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja ich niczym nie smaruję, ale jak ktoś chce to może potrzeć roztrzepanym jajkiem.
  2. Nadzienie:
    Wszystko tylko wymieszać, nie gotować!!!
  3. Piecz około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Temperatura i czas są tylko orientacyjne, kieruj się przede wszystkim doświadczeniami jakie masz ze swoim własnym piekarnikiem.
  4. Ostygnięte posyp cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz