NajPrzepis.pl Desery Kołacze Torcik miodowy "leniwi miód" bez wałkowania
Torcik miodowy "leniwi miód" bez wałkowania
Przepis Torcik miodowy "leniwi miód" bez wałkowania
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.9.2021

Torcik miodowy "leniwi miód" bez wałkowania

Korpus dzięki miodowi jest świetnie puszysty choć nie ma w nim ani odrobiny tłuszczu. A gdy posmaruje się go śmietaną i pozostawi do następnego dnia to puszystość jest wręcz doskonała. Śmietanę posłodziłam tylko delikatnie, korpus wydawał mi się już być wystarczająco słodki.

40 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Korpus:

150 g
miodu
1 łyżeczka
sody spożywczej
3 szt.
jajek
100 g
cukru
210 g
mąki
szczypta
soli

Krem:

600 g
śmietany
do smaku
cukier
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Miód wlej na patelnię teflonową, dodaj sodę spożywczą i zagotuj. Stale mieszaj. Miód zrobi się jaśniejszy i zacznie się pienić. Mieszaj dopóki piana nie zniknie a miód się nie skarmelizuje (wyraźnie ściemnieje).
  2. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia jasnej pianki. Dodaj skarmelizowany miód (jeśli stężał to ponownie go delikatnie podgrzej). Dodaj szczyptę soli i przesianą mąkę.
  3. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wyłóż papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut, to czy jest upieczone sprawdź za pomocą wykałaczki. Korpus pozostaw aby całkowicie ostygł.
  4. Ostygnięty korpus zetnij na górze i rozdrobnij odciętą część. Korpus przekrój dwa razy i posmaruj posłodzoną śmietaną. Posyp okruszkami. Pozostaw w lodówce do następnego dnia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz