NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Torciki w gorzkiej czekoladzie
Torciki w gorzkiej czekoladzie
Przepis Torciki w gorzkiej czekoladzie
NajKasia    ·   26.11.2021

Torciki w gorzkiej czekoladzie

Jedne z najlepszych ciastek świątecznych jakie się robi u nas w domu. Piekę je od razu z podwójnej porcji składników a i tak znikają z puszki jako pierwsze. Połowę ozdabiam migdałami ale czasami gdy mi się chce to ozdabiam je również rozpuszczoną białą czekoladą, którą rysuję kokardki (torciki wyglądają później jak małe prezenty).

Składniki

Ciasto:

350 g
mąki
120 g
cukru pudru
100 g
mielonych orzechów
2 łyżki
kakao
1/2 łyżeczki
mielonego cynamonu
1 szt.
żółtko
220 g
masła

Nadzienie:

100 g
masła
100 g
mielonych orzechów
120 g
cukru pudru
3 łyzki
dżemu morelowego
do smaku
rum

Polewa:

200 g
gorzkiej czekolady
2 łyżki
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na ciasto zrób kulki, które zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki na pół godziny.
  2. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 2-3 mm i za pomocą foremki wykrawaj różne kształty. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 7-8 minut.
  3. Ostygnięte sklejaj kremem i zamocz w polewie czekoladowej.
  4. Wierzch ozdób migdałami według własnej fantazji. Smakują lepiej jak postoją dzień albo dwa.
  5. Krem:
    Masło z cukrem zmiksuj do osiągnięcia pianki, dodaj pozostałe składniki i za pomocą rękawa cukierniczego strzykaj na kółeczka lub na inne kształty ciastek.

Mój blog: Adkas tastyfood

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz