NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Tort Hawana
Tort Hawana
Przepis Tort Hawana
NajKasia    ·   1.12.2021

Tort Hawana

Szybki, prosty i niesamowicie smaczny!

45 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

3 szt.
jajek
3 łyżki
cukru kryształ
3 łyżki
mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia

Krem:

1/2 l
mleka
1/2 l
śmietany kremówki
150 g
cukru
1 op.
żelatyny w proszku
150 g
mielonych orzechów laskowych
150 g
herbatników orzechowych

Wierzch:

300 ml
śmietany kremówki
do ozdoby
czekolada
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piekarnik rozgorzej do temperatury 160 stopni i przygotuj okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26 cm. Dno wyłóż papierem.
  2. Jajka utrzyj z cukrem do osiągnięcia pianki i stopniowo łyżką mieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto włóż do formy i piecz około 15 minut.
  3. Śmietanę ubij na sztywną bitą śmietanę. W garnku wymieszaj ciepłe mleko z cukrem, dodaj napęczniałą żelatynę, ubitą śmietanę, zmielone orzeszki i herbatniki zmiksowane na gładki proszek.
  4. Na ostygnięte ciasto nałóż ciepłą masę i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Na ostygniętą masę orzechową nałóż ubitą śmietanę (300 ml) a wierzch ozdób startą czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz