NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Tort jabłkowy na wzór luksusowego tortu Sachera
Tort jabłkowy na wzór luksusowego tortu Sachera
Przepis Tort jabłkowy na wzór luksusowego tortu Sachera
NajKasia    ·   22.12.2020

Tort jabłkowy na wzór luksusowego tortu Sachera

Ten przepis jest wyśmienity - dzięki jabłkom ciasto jest soczyste i bardzo smaczne. Latem, w sezonie cukini, zamiast jabłek na pewno można wykorzystać startą cukinię. Nie będzie wyczuwalna w cieście i będzie spełniała swoją rolę na równi z jabłkami.

45 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki
250 g
mąka tortowa
200 g
cukier puder
300 g
jabłka
100 g
masło o temperaturze pokojowej
40 g
kakao
150 ml
mleko
1 opak.
proszek do pieczenia
3 szt.
jajka
dżem o kwaśnym smaku
polewa czekoladowa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ubij na pianę: masło w temperaturze pokojowej, cukier i jajka. Dodaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i na koniec jabłka.
  2. Powstałe dość gęste ciasto rozrzedź mlekiem i przełóż do okrągłej formy (ja miałam taką o średnicy 23 cm), dno wyłożyłam papierem.
  3. Włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piecz w 155 stopniach przez około 40 minut. Sprawdzaj patyczkiem, czy ciasto jest upieczone - jeśli drewienko jest mokre, kontynuuj pieczenie, a jeśli suche, możesz wyciągać ciasto.
  4. Po wyjęciu upieczonego ciasta pozwól mu ostygnąć.
  5. Posmaruj powierzchnię tortu Sachera dżemem i polej polewą czekoladową. Kiedy polewy stężeją, tort jest gotowy do podania.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz