NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Tort kawowy z ciastem orzechowym
Tort kawowy z ciastem orzechowym
Przepis Tort kawowy z ciastem orzechowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.3.2021

Tort kawowy z ciastem orzechowym

Ten tort jest perfekcyjny. Najlepszy krem jaki kiedykolwiek jadłam. Idealnie pasuje do kawy.

35 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

3 szt.
jajek
3 łyżki
cukru
2 szt.białek
1 łyżki
cukru
3 łyżki
mąki
1 łyżka
kakao
1 małe op.
proszku do pieczenia
6 łyże
mielonych orzechów włoskich
2 łyżki
mleka
5 łyżek
rumu

Krem:

700 ml
mleka
2 op.
budyniu waniliowego
120 g
cukru
2 szt.
żółtek
3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
150 g
masła

Wierzch:

200 g
gorzkiej czekolady
400 ml
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. 3 żółtka ubij mikserem z 3 łyżkami cukru do osiągnięcia pianki. Do drugiej miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj orzechy a na koniec tę sypką mieszankę dodaj do ubitej pianki z żółtek.
  2. Wszystkie białka (5 szt.) ubij do osiągnięcia sztywnej piany razem z łyżką cukru i powoli wymieszaj tę pianę z masą.
  3. Ciasto ułóż w okrągłej tortownicy o średnicy 22 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
  4. Upieczone ciasto wyjmij z formy, zetnij z niego skórkę i polej 2 łyżkami 2 łyżkami mleka i 5 łyżeczkami rumu. Pozostaw do ostygnięcia.
  5. 500 ml mleka razem z cukrem ugotuj na małym ogniu. W reszcie mleka wymieszaj budyń waniliowy, żółtka, kawę i całą tę masę wlej do gorącego mleka. Ugotuj gęsty budyń, który zakryj folią aluminiową i pozostaw do ostygnięcia. Masło ubij mikserem do osiągnięcia pianki i stopniowo po kilka łyżek dodawaj ostygnięty budyń. Ubij do osiągnięcia gładkiego kremu, który ułóż następnie na ostygniętym cieście i ładnie wygładź. Odłóż do lodówki aby stężał. 
  6. Gdy krem jest już wystarczająco ostygnięty możesz polać ciasto po wierzchu polewą czekoladową (tort trzymaj stale w okrągłej tortownicy aby zachował ładny kształt). Śmietanę podgrzej (uważaj, aby nie zaczęła wrzeć), odstaw i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Mieszając rozpuść czekoladę i pozostaw aby lekko ostygła. Lekko ostygniętą czekoladą polej wierzch tortu i odłóż do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz