NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Tort makowo-owocowy, któremu się nie oprzesz
Tort makowo-owocowy, któremu się nie oprzesz
Przepis Tort makowo-owocowy, któremu się nie oprzesz
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.11.2021

Tort makowo-owocowy, któremu się nie oprzesz

Owocowy tort z kremem waniliowym i polewą czekoladową, któremu się nie oprzesz. Do kremu dodaje się też białą czekoladę, która doskonale wpływa na jego smak. Ten przepis jest trochę czasochłonny ale z pewnością warto go wypróbować. Zupełnie nie musisz mieć obaw że nie uda Ci się go upiec. Ze szczegółowym przepisem wideo pokazującym jak go zrobić, poradzi sobie z tym nawet osoba zupełnie początkująca w pieczeniu. Spróbuj.

55 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto 2x:

3 szt.
białek
3 łyżki
cukru
3 łyżki
maku
1 łyżka
mąki
1/2małeggo op.
proszku do pieczenia

Warstwa owocowa:

450 g
owoców leśnych
3 łyżki
cukru
1 łyżka
wody
1 op.
budyniu waniliowego
100 ml
wody

Krem:

6 szt.
żółtek
8 łyżek
cukru kryształ
30 g
skrobi ziemniaczanej
1 op.
budyniu waniliowego
500 ml
mleka
100 g
białej czekolady
100 g
masła
200 ml
śmietany kremówki

Polewa:

150 g
czekolady
150 g
śmietany kremówki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mak. Wymieszaj i daj ciasto do okrągłej formy do pieczenia (dno wyłóż papierem do pieczenia) i upiecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu pozostaw na kratce do ostygnięcia. W ten sposób przygotuj dwa ciasta.
  2. W garnku zagotuj owoce leśne z łyżką wody. Dodaj cukier. Gdy owoce zaczną wrzeć zmiksuj je blenderem. Dodaj budyń, który rozmieszaj w wodzie i ugotuj gęstą owocową masę, którą jeszcze jak jest gorąca posmaruj upieczone ciasta. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj 200 ml mleka, skrobię i budyń waniliowy. Wymieszaj. W garnku zagotuj 300 ml mleka, dodaj masę z żółtek i gotuj aż zgęstnieje. Do gorącego dodaj czekoladę i masło. Miksuj aż się rozpuszczą. Potem odstaw i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu do kremu dodaj ubitą śmietanę. 
  4. Przygotuj formę, w której piekłaś ciasto. Na dno ułóż jedno ciasto z warstwą owocową, nałóż połowę kremu a na to daj drugie ciasto z warstwą owocową. Na drugie ciasto daj resztę kremu i ładnie wygładź. Na wierzch daj polewę - do czekolady daj gorącą śmietanę kremówkę i rozpuść ją mieszając. Odstaw do lodówki aby stężało. Krój ostrym nożem i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz