NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Tort marchewkowy Tort marchewkowy ZAJĄCZEK
Tort marchewkowy ZAJĄCZEK
Przepis Tort marchewkowy ZAJĄCZEK
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   22.3.2021

Tort marchewkowy ZAJĄCZEK

Tym razem na nieco zdrowszą nutę. Pyszne ciasto marchewkowe, które jest jednocześnie miękkie i chrupiące. Na początku myślałem, że będzie bardzo suche, ale po spróbowaniu muszę powiedzieć, że jest soczysty. Zapewne dzięki marchewce w cieście.

55 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

200 g
brązowego cukru
300 g
drobno startej marchwi
3 szt.
jajek
15 ml
oleju
1,5 dcl
mléko
300 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
sody spożywczej
2 łyżki
cynamonu
1,5 łyżeczki
mielonego imbiru
1/2 łyżeczki
soli
100 g
posiekanych orzechów

Krem:

250 g
mascarpone
100 g
masła
100 g
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i przygotuj okrągłą blaszkę do pieczenia. Dno wyłóż papierem.
  2. Cukier, jajka i olej zmiksuj do osiągnięcia pianki, powoli dodawaj mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, mielonym imbirem, szczyptą soli i orzechami. Dodaj startą marchew i mleko.
  3. Ciasto przełóż do foremki i daj do piekarnika. Piecz około 45 minut - obserwuj. Po upieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia i przekrój na 3 części.
  4. Wszystkie składniki na krem daj do miski i mikserem miksuj do osiągnięcia jednolitej masy. Posmaruj ciasto i trochę kremu pozostaw również na wierzch.
  5. Cały wierzch posyp mielonymi orzeszkami i pozostaw do zastygnięcia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz