NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Tort morelowo-jogurtowy BEZ PIECZENIA
Tort morelowo-jogurtowy BEZ PIECZENIA
Przepis Tort morelowo-jogurtowy BEZ PIECZENIA
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   6.7.2022

Tort morelowo-jogurtowy BEZ PIECZENIA

Słodkie desery bez pieczenia są najlepsze. Doskonały tort morelowy, który jest fantastyczny. Spód z herbatników, warstwa moreli i jogurtowe nadzienie. Ozdobiony startą ciemną czekoladą. Pyszne!

Składniki

Spód:

130 g
herbatników
80 g
masła

Nadzienie morelowe:

500 g
moreli
150 g
cukru pudru
200 ml
wody
2 op.
budyniu waniliowego

Nadzienie jogurtowe:

300 g
jogurtu naturalnego
150 g
cukru pudru
250 ml
śmietany kremówki
20 g
żelatyny
100 ml
wody

Dekoracja:

ciemna czekolada
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Rozgnieć herbatniki i dodaj do nich rozpuszczone masło. Dokładnie wymieszaj i połącz. Tak przygotowane herbatniki włóż do formy o średnicy 22 cm. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Daj do lodówki i przygotuj nadzienie.
  2. Nadzienie morelowe: Daj wodę do garnka i dodaj cukier. Na ogniu rozpuść cukier w wodzie, dodaj drobno pokrojone morele i gotuj. Gdy morele są już rozgotowane dodaj budyń w proszku i ugotuj gęstą masę.
  3. Tak przygotowaną masę jeszcze gorącą nałóż na spód z herbatników i daj do lodówki aby się schłodziła.
  4. Nadzienie jogurtowe: Jogurt wymieszaj z cukrem a śmietanę kremówkę w drugiej misce ubij na sztywną masę. Żelatynę rozpuść w 100 ml wody a następnie dodaj do jogurtu. Na koniec do masy jogurtowej dodaj również ubitą śmietanę i wymieszaj.
  5. Nałóż na ostygnięte nadzienie morelowe i daj znów do lodówki. Ozdób startą czekoladą i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz