NajPrzepis.pl Torty Tort paryski z bitą śmietaną - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Tort paryski z bitą śmietaną - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Tort paryski z bitą śmietaną - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.3.2021

Tort paryski z bitą śmietaną - PRZEPIS ZE ZDJĘCIAMI

Urodzin, imienin, Nowego Roku, Bożego Narodzenia, Wielkanocy ani innych uroczystości nasza rodzina już nie potrafi sobie wyobrazić bez tortu z bita śmietaną. Kto nie lubi bitej śmietany ten nie wie co dobre :)

Składniki

Ciasto kakaowe:

5 szt.
jajek
150 g
cukru
5 łyżek
wody
200 g
mąki
1/2 małe op.
proszku do pieczenia
2 łyżki
kakao

Paryska bita śmietana:

600 ml
śmietany kremówki
140 g
cukru
70 g
kakao

Do ozdoby:

polewa czekoladowa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Śmietanę i cukier ugotuj, gdy zacznie wrzeć dosyp kakao, zamieszaj rózgą i poczekaj aż się dobrze zagotuje. Ostygniętą masę śmietanową daj do lodówki. Ubijaj dopiero następnego dnia, gdy dobrze jest dobrze schłodzona, dlatego najlepiej krem przygotować wieczorem i ubijać go dopiero rano.
  2. Ubitą śmietaną posmaruj ostygnięte ciasto. ładnie rozsmaruj i polej gorzką czekoladą (nie gorącą, aby śmietana się nie rozlała), pozostaw do zastygnięcia i krój nożem zamoczonym w gorącej wodzie. Możesz ozdobić małymi elementami z bitej śmietany wykonanymi za pomocą rękawa cukierniczego, ale nie jest to konieczne.
  3. Ciastka: Oddziel żółtka od białek i ubij białka z cukrem do osiągnięcia sztywnej piany. Żółtka wymieszaj z wodą i dodaj do nich przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszaj drewnianą łyżką i włóż do okrągłej tortownicy, ładnie wygładź. Piecz około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Wygląda bajecznie.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz