NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Tort truskawkowy z biszkoptem z buraków
Tort truskawkowy z biszkoptem z buraków
Przepis Tort truskawkowy z biszkoptem z buraków
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.3.2022

Tort truskawkowy z biszkoptem z buraków

Jeśli planujesz przygotować tort dla kogoś, kto się zdrowo odżywia to wypróbuj ten przepis. Biszkopt z burakami uzupełniony twarogowym kremem i świeżym truskawkowym dżemem oraz polewą tworzą smaczny torcik. Możesz go zrobić na imprezę, dla gości albo po prostu do kawki.

40 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto

4 sztuki
jajek
60 g
cukru trzcinowego
180 g
puree z buraków
40 g
miodu
150 g
mąki orkiszowej
1 małe op.
proszku do pieczenia
aromat waniliowy

Krem

500 g
delikatnego twarogu
200 g
cream cheese
50 g
białej czekolady
15 g
słodziku
dżem truskawkowy bez cukru

Polewa

200 g
mrożonych truskawek
3 łyżki
budyniu
1-2 łyżki
miodu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z białek zacznij ubijać pianę, stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż piana będzie sztywna.
  2. Żółtka zmiksuj z puree ziemniaczanym, miodem i odrobiną aromatu waniliowego. Białka delikatnie rózgą wymieszaj z częścią z żółtek. Następnie przesiej do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
  3. Przygotowane ciasto podziel na dwie formy o średnicy 20 cm wyłożone papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut.
  4. Po upieczeniu zdejmij ze spodu papier do pieczenia i pozostaw ciasta do ostygnięcia.
  5. Twaróg zmiksuj z cream cheese. Dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i słodzik i zmiksuj na gładki krem. Na tacę daj jeden spód ciasta, posmaruj grubszą warstwą dżemu truskawkowego.  Na to nałóż krem i przykryj drugim płatem ciasta. Na wierzch ponownie daj krem, który rozsmaruj też na boki tortu. Przygotowany tort odstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki.
  6. Truskawki daj do garnka i gotuj aż będą miękkie, możesz dodać około 50 ml wody, odlej trochę soku i rozmieszaj w nim budyń. Truskawki zmiksuj blenderem, dodaj do nich rozmieszany budyń i gotuj aż zgęstnieją. Następnie pozostaw tę mieszankę aby ostygła.
  7. Ostygniętą polewę rozetrzyj na wierzchu tortu i odstaw do lodówki, idealnie na całą noc. Następnie ozdób świeżymi truskawkami i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz