NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Waniliowe rogaliki Tradycyjne waniliowe rogaliki z migdałami
Tradycyjne waniliowe rogaliki z migdałami
Przepis Tradycyjne waniliowe rogaliki z migdałami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.12.2020

Tradycyjne waniliowe rogaliki z migdałami

Delikatne migdałowe rogaliki upieczone według przepisu ze starej książki kucharskiej.

Składniki
200 g
masła
280 g
mąki tortowej
100 g
mielonych migdałów
50 g
cukru pudru
2 szt.
żółtek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Masło pokrój na małe kosteczki lub zetrzyj na tarce a potem wymieszaj wszystkie składniki rękoma w misce.
  2. Na stolnicy zrób z ciasta kulę i daj ją na godzinę / dwie do schłodzenia.
  3. Następnie połóż ciasto na stolnicy, zrób rękoma długi wałek, pokrój go na takie same kawałki i z każdego zrób szybko rękoma rożek.
  4. Rogaliki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nie kładź ich zbyt gęsto). Piekłam je w 180 ° około 8 - 10 minut (ale kieruj się swoim piekarnikiem - każdy piekarnik piecze trochę inaczej).
  5. Rogaliki nawet po upieczeniu powinny zostać blade, tylko od dołu powinny być upieczone na jasny brąz. Zostaw je na chwilę na blaszce do ostygnięcia (po upieczeniu są bardzo kruche) i jeszcze ciepłe obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym.

Mój blog: Recepty z mojej kuchyne

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz