NajPrzepis.pl Tradycyjny jabłecznik
Tradycyjny jabłecznik
Przepis Tradycyjny jabłecznik
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   4.5.2021

Tradycyjny jabłecznik

Dostałam sporo jabłek więc muszę je jakoś wykorzystywać. Ciasto było super, wróciłam z pracy i już nic dla mnie nie zostało.

Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
7 łyżek
mleka
1 szt.
jajko
całe
masło
1/2 łyżeczki
cynamonu

Nadzienie:

1 kg
drobno startych jabłek
2 op.
budyniu waniliowego (proszek)
1 op.
cukru waniliowego
cukier kryształ do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na ciasto zrób kulkę, którą odłóż do lodówki na 2 godziny. Następnie ciasto rozwałkuj na 2 takie same części.
  2. Za pomocą wałka do ciasta przenieś jedną część na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blaszkę.
  3. Na dolną część ciasta ułóż starte jabłka wymieszane z cukrem i budyniem waniliowym w proszku a na jabłkach połóż drugie ciasto.
  4. Piecz w temperaturze 170 stopni aż będzie złociste.
  5. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

Mój blog z Reny: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz