NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka bez pieczenia Tradycyjny przepis na rolady grylażowe i rolady z dmuchanym ryżem, których smak przeniesie Cię do lat dzieciństwa
Tradycyjny przepis na rolady grylażowe i rolady z dmuchanym ryżem, których smak przeniesie Cię do lat dzieciństwa
Tradycyjny przepis na rolady grylażowe i rolady z dmuchanym ryżem, których smak przeniesie Cię do lat dzieciństwa
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.11.2021

Tradycyjny przepis na rolady grylażowe i rolady z dmuchanym ryżem, których smak przeniesie Cię do lat dzieciństwa

Tradycyjny przepis, który mam jeszcze od mojej babci. Nie powinniśmy zapominać o przepisach na słodkości, które otrzymaliśmy od naszych przodków. Wypróbuj smaczne grylażowe rolady i rolady z dmuchanym ryżem.

35 min.
Przygotowanie
Składniki

Grylażowe rolady:

300 g
cukru kryształ
250 g
masła
1 puszka
mleka skondensowanego
250 g
mielonych orzechów włoskich

Rolady z dmuchanym ryżem:

4 szt.
jajek
4 łyżki
kakao
200 g
cukru pudru
200 g
100% tłuszczu
1 op.
dmuchanego ryżu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Grylażowe rolady:
    Cukier daj do garnka aby się skarmelizował na jak najmniejszym płomieniu. Ja przygotowuję karmel tak, że nie mieszam cukru w garnku.
  2. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i wymieszaj. Dodaj mleko skondensowane i znów wymieszaj. Zagotuj całą masę i odstaw. Do odstawionej masy (jeszcze gorącej) dodaj mielone orzechy włoskie, wymieszaj i posmaruj tym wafle.
  3. Wafle około 10 minut przed posmarowaniem pozostaw aby nabrały wilgoci na wilgotnej ściereczce, aby dało się je dobrze zrolować.
  4. Zrolowane zawiń w folię aluminiową, porządnie dociśnij i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Rolady z ryżem dmuchanym:
    Jajka z cukrem i kakao miksuj w gorącej kąpieli wodnej do osiągnięcia gęstej pianki. Stopniowo dodawaj 200 g tłuszczu i miksuj aż zgęstnieje. Gęstą masę wyjmij z kąpieli wodnej, dodaj 1 całe opakowanie ryżu dmuchanego i posmaruj tym wafle.
  6. Znów wafle około 10 minut przed posmarowaniem pozostaw aby nabrały wilgoci na wilgotnej ściereczce, aby dało się je dobrze zrolować.
  7. Zawiń w folię aluminiową i pozostaw do ostygnięcia.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz