NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Tiramisu Truskawkowe tiramisu
Truskawkowe tiramisu
Przepis Truskawkowe tiramisu
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   24.5.2022

Truskawkowe tiramisu

Orzeźwiający i lekki deser. Długie biszkopty, krem mascarpone i sos owocowy.

20 min.
Przygotowanie
Składniki

Warstwa owocowa:

500 g
truskawek
1 szt.
cytryna
60 g
cukru pudru
1 łyżka
skrobi kukurydzianej (czubata)
50 ml
likeru o ulubionym smaku

Krem:

250 ml
śmietany kremówki
500 g
mascarpone
500 g
jogurtu truskawkowego
350 g
truskawek
60 g
cukru pudru
szczypta
soli

Ponadto będziemy potrzebować:

długie biszkopty
truskawki do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Truskawki umyj, oczyść i daj do miski. Dodaj cukier, likier, startą skórkę z cytryny i sok z cytryny i wszystko zmiksuj blenderem. Masę owocową włóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Gdy masa wrze dodaj czubatą łyżkę skrobi kukurydzianej i stale mieszając gotuj przez około 3 minuty. Gęstą masę odstaw i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. W drugiej misce utrzyj mascarpone, jogurt, szczyptę soli i cukier. Połącz masy. Truskawki pokrój na małe kawałki i dodaj do kremu mascarpone.
  3. Przygotuj formę - dno wyłóż długimi biszkoptami, nałóż połowę kremu mascarpone, połowę masy truskawkowej. Znów ułóż biszkopty, krem mascarpone i masę truskawkową. Wierzch ozdób truskawkami i odstaw do lodówki aby się schłodziło.

Źródło: Moirecepti

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz