NajPrzepis.pl Desery Kołacze Truskawkowy deser z herbatnikami bez pieczenia
Truskawkowy deser z herbatnikami bez pieczenia
Przepis Truskawkowy deser z herbatnikami bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.9.2021

Truskawkowy deser z herbatnikami bez pieczenia

To jest bardzo dobry, leciutki deser. Jeśli ktoś uwielbia truskawki to wybór jest prosty. Następnym razem dam trochę więcej masła, aby warstwa z herbatników była bardziej zwarta, bo niektóre kawałki się rozpadały, ale na smak to nie miało żadnego wpływu (dałabym go 2x tyle co w przepisie).

25 min.
Przygotowanie
Składniki

Warstwa herbatnikowa:

250 g
herbatników kakaowych
90 ml
masła

Krem:

800 g
jogurtu naturalnego
50 g
miodu
1 łyżka
skórki z cytryny
9 g
żelatyny

Warstwa truskawkowa:

400 g (użyłam mrożonych)
truskawek
100 ml
wody
50 g
cukru
20 g
skrobi
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Herbatniki zmiksuj i dodaj do nich rozpuszczone masło.
  2. Połowę mieszanki z herbatników włóż do formy o wymiarach 15 x 15 cm.
  3. Jogurt wymieszaj z miodem i skórką z cytryny. Dodaj żelatynę, pozostaw na 10 minut aby napęczniała a potem rozpuść ją w kuchence mikrofalowej. Połowę kremu wlej na pierwszą warstwę z herbatników.
  4. Pozostaw na chwilę w lodówce, aby stężało. Potem posyp resztą posyp resztą masy z herbatników i zalej pozostałym kremem. Pozostaw aby stężało.
  5. Truskawki daj do rondelka, dodaj wodę, cukier i skrobię. Wymieszaj i zagotuj. Stale mieszając gotuj aż stężeje.
  6. Deser polej truskawkami i pozostaw do następnego dnia w lodówce.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz