NajPrzepis.pl Twarogowe bułeczki - delikatne jak pajęczynka
Twarogowe bułeczki - delikatne jak pajęczynka
Przepis Twarogowe bułeczki - delikatne jak pajęczynka
NajKasia    ·   6.6.2021

Twarogowe bułeczki - delikatne jak pajęczynka

W poprzedni weekend zrobiłam na kolację fantastyczne bułeczki nadziewane twarogiem. Miałam dużo obowiązków do wykonania więc dopiero dzisiaj daję na nie przepis. Nadziewałam je tylko twarogiem, było to na specjalne życzenie mojego męża, który uwielbia twarogowe bułeczki. Na jeden raz moja rodzina zjadła połowę blaszki.

Składniki

Ciasto:

500 g
mąki
2 szt.
jajek
250 ml
mleka
20 g
drożdży
100 g
cukru
1 łyżeczka
rumu
100 g
margaryny
szczypta
soli

Nadzienie:

400 g
twarogu
2 łyżki
cukru pudru

Do dokończenia:

według potrzeb
olej do posmarowania bułeczek
według potrzeb
cukier puder
50 g
płatków migdałów
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do ciepłego mleka rozdrobnij drożdże, dodaj cukier i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Do miski wlej zaczyn, dodaj mąkę, całe jajka, rozgrzany tłuszcz, rum oraz sól i wymieszaj aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto.
  3. Ciasto pozostaw do wyrośnięcia dopóki nie podwoi swojej objętości.
  4. Wyrośnięte ciasto podziel na 18 kawałków. Na każdy kawałek nałóż twaróg wymieszany z cukrem.
  5. Twaróg otocz ciastem i ułóż bułeczki na blaszce. Każdą bułeczkę posmaruj olejem i posyp migdałami.
  6. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 °C, po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 160 °C i dopiecz aż będą złociste. Po upieczeniu posyp cukrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz