NajPrzepis.pl Twarogowe ciasto tarte na tarce
Twarogowe ciasto tarte na tarce
Przepis Twarogowe ciasto tarte na tarce
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   18.5.2021

Twarogowe ciasto tarte na tarce

Doskonałe twarogowe ciasto, z którym wcale nie ma dużo pracy. Z ciasta zrób kulkę, którą podziel na dwie połowy i odłóż do zamrażarki. Nie musisz go rozwałkowywać ani formować, wystarczy tylko zetrzeć ciasto na tarce na dużych oczkach do naczynia żaroodpornego, nalać nadzienie twarogowe i ponownie zetrzeć ciasto na tarce i upiec. Śliczne ciasto, które ma dość interesujący wierzch ponieważ w trakcie pieczenia ciasto się nie łączy w masę i pozostaje w ładnej startej na tarce formie.

Składniki

Na ciasto:

400 g
mąki orkiszowej
1 szt.
jajko
20 g
kakao
250 g
masła
100 g
cukru trzcinowego
szczypta
soli

Na nadzienie:

500 g
tłustego twarogu (najlepiej wiejskiego)
3 szt.
jajek
200 g
cukru pudru
1 łyżka
Bourbon wanilia Madagaskar
1/2 szt.
cytryny- sok
2 łyżeczki
startej skórki z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto wyrób w robocie kuchennym lub ręcznie na zwartą nielepiącą się masę, uformuj kulkę, włóż do woreczka foliowego i daj na godzinę do zamrażarki.
  2. Wszystkie składniki na nadzienie wymieszaj na gładki krem, jeśli jest potrzeba to dodaj trochę mleka.
  3. Mniejsze naczynie żaroodporne (30 x 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia, na dno zetrzyj na tarce połowę ciasta z zamrażarki i ładnie je wyrównaj po całym dnie. Łopatką ostrożnie nałóż nadzienie twarogowe. Na nie zaś zetrzyj na tarce (na dużych oczkach) drugą połowę ciasta.
  4. Piecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni około 30 do 40 minut.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz