NajPrzepis.pl Twarogowe ciasto z kawową wonią
Twarogowe ciasto z kawową wonią
Przepis Twarogowe ciasto z kawową wonią
NajKasia    ·   29.8.2021

Twarogowe ciasto z kawową wonią

Twarogowe ciasto z kawową wonią

Składniki

Na ciasto (1 kubek = 250 ml):

2 kubki
mąki
1 kubek
cukru
1 kubek
letniego mleka
1/2 kubka
oleju
2 szt.
jajek
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 op.
cukru waniliowego
2 łyżki
kakao
1 łyżka
kawy rozpuszczalnej (w proszku)

Na krem:

500 ml
mleka
2 op.
budyniu waniliowego w proszku
4 łyżki
cukru (lub więcej albo mniej w zależności od preferencji smakowych)
500 g
tłustego twarogu
125 g
masła
4 łyżki
rumu (nie musi być)

Na polewę:

2 kubeczki
śmietany
150 g
gorzkiej czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki oprócz kakao i kawy wymieszaj na zwartą masę. Formę (25 x 35 cm) wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Połowę ciasta wlej do blaszki. Do pozostałej połowy dodaj kakao i wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt gęste to wlej do niego kieliszek rumu :-))). Następnie ciemnym ciastem przelej to jasne i końcówką drewnianej łyżki delikatnie wymieszaj aby uzyskać efekt marmurkowy. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 15 do 20 minut. Potem pozostaw na kratce aby całkowicie ostygło.
  2. Budyń ugotuj tak jak zwykle lub zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj cukier a do gorącego budyniu dodaj też masło. Zdejmij z ognia i mieszaj dopóki masło się całkowicie nie rozpuści. Dodaj twaróg oraz rum i miksuj do osiągnięcia gładkiego kremu. Krem daj na ostygnięty korpus i ładnie wygładź szpatułką.
  3. Czekoladę połam do miski i pozostaw aby się rozpuściła w kuchence mikrofalowej. Natychmiast dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Pracuj szybko ponieważ to bardzo szybko tężeje. Następnie polej polewę na krem i wszystko daj do ostygnięcia i stężenia w lodówce.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz