NajPrzepis.pl Twarogowe ciasto z pianą z białek
Twarogowe ciasto z pianą z białek
Przepis Twarogowe ciasto z pianą z białek
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   11.5.2021

Twarogowe ciasto z pianą z białek

Smaczne, delikatne twarogowe ciasto. Jest to ten rodzaj klasyki, która nigdy Cię nie rozczaruje. Czasami kupuję w sklepie sporo twarogu i już nie wiem co jeszcze z niego zrobić więc szukam przepisów na słodkie smakołyki, które u nas w domu znikają w mgnieniu oka. Bardzo lubimy również sernik z polewą cytrynową, ale na niego przepis dam później, ponieważ nigdy nie zdążam zrobić zdjęcia ani jednego małego kawałeczka ciasta. Znika z blaszki jeszcze ciepły. Ale następnym razem go schowam żeby zrobić zdjęcie do przepisu to Wy również będziecie mogli spróbować go zrobić.

Składniki

Ciasto:

250 g
mąki
½ opakowania
proszku do pieczenia
120 g
masła
150 g
cukru pudru
1 szt.
jajko
1 szt.
żółtko

Krem:

500 g
delikatnego twarogu
500 ml
mleka
1 op.
cukru waniliowego
150 g
cukru pudru
1 opakowanie
budyniu
100 ml
oleju
3 szt.
żółtka
1 szt.
jajko

Pianka z białek:

4 szt.
białek
4 łyżki
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i z cukrem, dodaj miękkie masło i roztrzepane jajka z żółtkiem.
  2. Wyrób gładkie ciasto, równomiernie je rozłóż na dobrze posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką mniejszej blaszce.... ja użyłam blaszki o wymiarach 38 cm x 25 cm.
  3. Włóż do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni.
  4. Mleko, twaróg i pozostałe składniki dobrze zmiksuj blenderem.
  5. Wylej na upieczone ciasto i z powrotem włóż do piekarnika aby się piekło dopóki krem w piekarniku nie zgęstnieje.
  6. Białka ubij na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru. Posmaruj tym ciasto i hop jeszcze na chwilę do piekarnika żeby się zapiekło aż będzie miało różowawy kolor.

Mój blog: Recepty akeber

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz