NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Twarogowe kieszonki z powidłami
Twarogowe kieszonki z powidłami
Przepis Twarogowe kieszonki z powidłami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   26.2.2022

Twarogowe kieszonki z powidłami

Lubisz słodkie obiady? Nadziewane kieszonki posypane piernikiem, masłem i cukrem.

Składniki

Na ciasto:

250 g
twarogu (NIE W WIADERKU)
250 g
mąki
1 szt.
jajko
1/2 łyżeczki
soli
25 g
masła lub margaryny

Na nadzienie:

100 g
gęstych powideł śliwkowych

Na koniec:

100 g
rozpuszczonego masła
starty piernik
cukier puder

A ještě:

1 ks
bílek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników wyrób nieklejące się, elastyczne ciasto. Na lekko posypanej mąką stolnicy rozwałkuj je na placek o grubości około 3 mm i radełkiem pokrój na kwadraty 6 x 6 cm.
  2. Do środka każdego kwadratu daj łyżeczkę powideł i złóż. Krawędzie solidnie opuszkami palców dociśnij do siebie.
  3. Do odpowiedniego naczynia daj wystarczającą ilość wody, którą posól łyżeczką soli. Gdy woda zacznie wrzeć włóż do niej (ostrożnie) kieszonki i lekko drewnianą łyżką je unieś, aby nie przykleiły się do dna.
  4. Od czasu, gdy kieszonki wypłyną na powierzchnię gotuj je 5 minut. Wyjmuj je drewnianą łyżką i jeszcze ciepłe dawaj na talerze. Tam bogato posyp je piernikiem i cukrem oraz polej rozpuszczonym masłem. Smacznego!

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz