NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Twarogowe knedliki z truskawkami i makiem
Twarogowe knedliki z truskawkami i makiem
Przepis Twarogowe knedliki z truskawkami i makiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.3.2021

Twarogowe knedliki z truskawkami i makiem

Są boskie. Jutro na pewno zrobię je na obiad.

35 min.
Przygotowanie
6 min.
Gotowanie
Składniki
500 g
tłustego twarogu
1 kubek
(250 ml) mąki
2 szt.
żółtek
1 łyżeczka
soli
400 g
dojrzałych twardych truskawek
70 g
masła
cukier puder do smaku
dowolna posypka (mielony mak, podsmażona bułka tarta, tarty piernik...)
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do miski daj twaróg, żółtka, sól i przesianą mąkę. Wyrób gładkie, elastyczne i nielepiące się ciasto. Jeśli trzeba dodaj trochę więcej mąki (zależy od jakości twarogu).
  2. Z ciasta zrób kulkę i pozostaw ją w woreczku foliowym na godzinę w lodówce. Następnie podziel ciasto na dwie połowy i z każdej z nich zrób węża. Odkrawaj kółeczka i rozpłaszcz je w dłoni. Do środka każdego kółeczka wkładaj umytą, dobrze osuszoną i pozbawioną szypułki truskawkę.
  3. Połącz ze sobą krawędzie kółeczka i zrób z niego w dłoniach kulkę. Knedliki gotuj we wrzącej osolonej wodzie przez około 6 minut w zależności od wielkości knedlików.
  4. Knedliki posyp cukrem pudrem, makiem lub inną posypką i polej roztopionym masłem.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz