NajPrzepis.pl Twarogowy strudel
Twarogowy strudel
Przepis Twarogowy strudel
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.4.2021

Twarogowy strudel

Twarogowy strudel. Ciasto delikatne jak pajęcza sieć. Nadzienie możesz wybrać takie jakie lubisz - orzechowe, czekoladowe...

45 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

2 łyżeczki
suszonych drożdży
60 ml
letniej wody
350 g
gładkiej mąki
2 łyżki
cukru
1/2 łyżeczki
soli
80 g
zimnego masła
125 g
ciepłego mleka
2 szt.
żółtek

Nadzienie:

200 g
twarogu lub sera ricotta
3 łyżki
mąki (płaskie łyżki)
1 szt.
jajko
sól do smaku
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Suszone drożdże rozpuść w letniej wodzie razem z 2 łyżeczkami cukru.
  2. W drugiej misce przesiej mąkę, dodaj sól, pokrojone w kostkę zimne masło, żółtka i ciepłe mleko. Wymieszaj, dodaj zaczyn i wyrób gładkie ciasto, które zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę. Najlepiej jednak zrobić ciasto wieczorem, odłożyć je na całą noc do lodówki i na drugi dzień z nim dalej pracować.
  3. Ciasto wyjmij z folii, delikatnie posyp je mąką i na stolnicy rozwałkuj je na płat o grubości około 3 mm.
  4. Ciasto posmaruj przygotowanym nadzieniem - twaróg lub ricottę utrzyj z jajkiem i mąką, dodaj sól do smaku.
  5. Zacznij zwijać od dłuższego brzegu w kierunku do środka. Tak zwinięte ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ostrymi nożyczkami zrób ukośne nacięcia w odległości 3,5 - 4 cm. Każdy kawałek przełóż tak, aby było widać nadzienie.
  6. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i włóż ciasto do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni około 20 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz