NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Uroczysty śmietankowy tort bez pieczenia
Uroczysty śmietankowy tort bez pieczenia
Przepis Uroczysty śmietankowy tort bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   12.2.2022

Uroczysty śmietankowy tort bez pieczenia

Torty bez pieczenia są TOP! Wystarczy schłodzić w lodówce, pokroić i można jeść. Z pewnością znasz śmietankowe torty, klasyczna kwaśna śmietana wymieszana z cukrem razem z biszkoptami i owocami nałożona do blaszki, schłodzona w lodówce aby stężała i ozdobiona kakao. Przygotuj jednak trochę inny tort bez pieczenia, który podbije Twoje serce. Waniliowy krem i spód z herbatników, wiórków kokosowych, orzechów i rodzynek.

Składniki

Spód:

150 g
masła
100 g
cukru pudru
1 łyżeczka
cukru waniliowego
2 łyżki
kakao
1 szt.
jajko
200 g
herbatników
100 g
wiórków kokosowych
50 g
posiekanych orzechów włoskich
20 g
rodzynek

Krem:

3 łyżki
żelatyny
70 g
masła
2 łyżki
mleka
1/2 op.
budyniu waniliowego
200 g
cukru
1/2 szt.
cytryny - sok
360 g
śmietankowego serka

Wierzch:

cienka czekolada + mleko
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W garnku rozpuść 150 g masła, dodaj cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajko i na małym ogniu stale mieszając ugotuj gęstą kaszę.
  2. Herbatniki daj do woreczka foliowego i tłuczkiem do mięsa rozbij je. Zostaw trochę większych kawałków, tort będzie dzięki temu wyglądać ładniej. Do herbatników dodaj posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe i rodzynki. Dodaj masę maślaną i wymieszaj. Jeszcze ciepłą masę włóż do okrągłej formy o średnicy 22 cm, której dno wyłóż papierem do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W garnku rozpuść masło, dodaj mleko, budyń w proszku, cukier, sok z cytryny i doprowadź do wrzenia. Odstaw i dodaj żelatynę. Pozostaw aby trochę ostygło i wymieszaj z serkiem śmietankowym. Całą masę nałóż na spód z herbatników i ładnie wygładź.
  4. Wierzch ozdób rozpuszczoną czekoladą, do której dodaj trochę mleka lub według własnej fantazji.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz