NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Cukiniowe bryndzowe haluszki ze smażoną cebulką i boczkiem
Cukiniowe bryndzowe haluszki ze smażoną cebulką i boczkiem
Przepis Cukiniowe bryndzowe haluszki ze smażoną cebulką i boczkiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   18.8.2023

Cukiniowe bryndzowe haluszki ze smażoną cebulką i boczkiem

Doskonały obiad, który u nas bardzo często robimy, gdy w ogrodzie króluje cukinia. Bardzo lubimy cukiniowe haluszki na w różnych wersjach. Na przykład uwielbiam haluszki z serkiem wiejskim. Przygotowywałam je również z delikatnym twarogiem. Ale jak na razie wygrywają bryndzowe z boczkiem i podsmażoną cebulką.

25 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
1 szt.
cukinia
według potrzeb
mąka
szczypta
soli
1 szt.
jajko
do smaku
bryndza
1 szt.
cebula
do smaku
boczek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Średnio dużą cukinię umyj i osusz. Pokrój ją w plasterki i włóż do robota kuchennego. Zmiksuj na zupełnie delikatną masę, do której dodaj sól, jajko i mąkę. Mąki dodaj tyle, aby ciasto spadało z drewnianej łyżki. Bardzo ciężko podać dokładną ilość bo cukinia może być mniej lub bardziej wodnista. Dlatego dodaj tyle mąki, aby ciasto było gęste. 
  2. Przez sitko z dużymi dziurkami przeciskaj haluszki, które gotuj około 5 minut po tym jak woda zacznie wrzeć. Odcedź.
  3. Posól, dodaj bryndzę i podsmażoną cebulkę z boczkiem. 
  4. Ja do ozdoby dodaję również szczypiorek - każdy robi według własnych preferencji smakowych. Niektórzy na przykład rozcieńczają bryndzę kwaśną śmietaną, my w domu tego nie robimy. Lubimy jak haluszki są porządnie bryndzowe.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz