NajPrzepis.pl Zupa grzybowa z cukinii, która swoim smakiem przewyższa oryginał i nie potrzebuje zagęszczania mąką.
Zupa grzybowa z cukinii, która swoim smakiem przewyższa oryginał i nie potrzebuje zagęszczania mąką.
Przepis Zupa grzybowa z cukinii, która swoim smakiem przewyższa oryginał i nie potrzebuje zagęszczania mąką.
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   20.8.2023

Zupa grzybowa z cukinii, która swoim smakiem przewyższa oryginał i nie potrzebuje zagęszczania mąką.

Sezon na cukinię w pełni, a ja dziś mam dla Was ciekawy i nieznany przepis na zupę grzybową. Na pewno znasz grzybowo-ziemniaczaną zupę z koperkiem, ale koniecznie wypróbuj tę ciekawą wersję. Zupa ma interesujący smak i nie trzeba jej wcale zagęszczać mąką.

35 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki
400 g
cukini
3 szt.
ziemniaków
1 szt.
większa cebula
3 szt.
ząbek czosnku
2-3 garście
grzybów
200 g
kwaśnej śmietany
750 ml
wywaru (albo bulionu)
do smaku
sól
do smaku
mielony pieprz czarny
1 szt.
listek laurowy
do smaku
mielony kminek
do smaku
koper
do smaku
ocet
do smaku
cukier
do serwowania
jajko
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Pokrój cebulę, zetrzyj na tarce cukinię i jeden ziemniak.
  2. Cebulę podsmaż na oleju, dodaj cukinię, również ją podsmaż a na koniec dodaj jeden pokrojony ziemniak. Posól, dodaj liść laurowy, kminek i mielony pieprz czarny i zalej wywarem.
  3. Gdy zupa się gotuje w drugim garnku ugotuj oddzielnie w słonej wodzie pokrojone w kostkę ziemniaki i w kolejnym garnku leśne grzyby.
  4. Zupę zmiksuj, dodaj kwaśną śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek, ugotowane i odcedzone grzyby, koper i ugotowane ziemniaki.
  5. Zupełnie na koniec dopraw octem i cukrem. Gdy zmiksowałaś ziemniaka i cukinię, nie ma potrzeby zagęszczania zupy mąką. Podawaj z jajkiem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz