NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Wafle z kremem - prosty i szybki deser
Wafle z kremem - prosty i szybki deser
Przepis Wafle z kremem - prosty i szybki deser
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   19.11.2021

Wafle z kremem - prosty i szybki deser

Niechętnie robię wysokie wafle z kremem, które później podczas krojenia się rozlatują. Może miałam zły przepis ale pozostaję wierna starej dobrej klasyce i karmel robię sama. Są doskonałe, oczywiście możesz dodać też suszone owoce albo na przykład wiórki kokosowe.

Składniki
250 g
cukru kryształ
250 g
margaryny lub masła
1 puszka
mleka skondensowanego
250 g
drobno posiekanych orzechów
8 szt.
wafli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na głębszej patelni na delikatnym ogniu skarmelizuj cukier. Uwaga, nie mieszaj cukru aby się nie zrobiły grudki .Bez mieszania poczekaj aż cukier rozpuści się na karmel i dodaj pokrojone w kostkę masło. Uwaga, może pryskać. Mieszaj aż się rozpuści a potem dodaj skondensowane mleko, które gotuj w tej masie przez około 5 minut.
  2. Na koniec wymieszaj z orzechy i gotuj przez kolejne 3 minuty. Stale mieszaj, aby karmel się nie przypalił bo wtedy wafle będą gorzkie.
  3. Odstaw, pozostaw aby trochę ostygło ale naprawdę tylko trochę i jeszcze ciepłe nałóż na wafle. przykryj drugim waflem, dociśnij i obciąż, najlepiej aż do następnego dnia.
  4. Następnie pokrój na kawałki i możesz jeszcze polać czekoladą, ale nie musisz.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz