NajPrzepis.pl Desery Kołacze Wałeczki z kwaśną śmietaną z powidłami
Wałeczki z kwaśną śmietaną z powidłami
Przepis Wałeczki z kwaśną śmietaną z powidłami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   6.2.2022

Wałeczki z kwaśną śmietaną z powidłami

Możesz je nadziewać marmoladą, powidłami, nadzieniem orzechowym, makiem, nutellą, czekoladą a nawet wiórkami kokosowymi. Ciasto jest ze śmietaną więc podczas pracy wcale się nie rozrywa a po upieczeniu jest delikatne i kruchutkie. Koniecznie spróbuj.

45 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

400 g
mąki
250 g
margaryny
200 g
kwaśniej śmietany
szczypta
soli

Ponadto:

nadzienie orzechowe, makowe
marmolada/powidła
cukier puder do obtoczenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj i zrób z nich kulkę. Ciasto odłóż do lodówki na całą noc, Jeśli jednak nie masz czasu, to odłóż je co najmniej na godzinkę do zamrażarki.
  2. Ciasto rozwałkuj, pokrój na paski, na brzeg nałóż nadzienie i złóż. Pokrój nożem i ułóż na blaszce. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
  3. Jeszcze gorące obtocz w cukrze pudrze.
  4. Ja użyłam powideł i nadzienia orzechowego. Z tej ilości składników wyszło około 25 sztuk.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz