NajPrzepis.pl Desery Kołacze Sernik Waniliowa krówka - Sypany sernik
Waniliowa krówka - Sypany sernik
Przepis Waniliowa krówka - Sypany sernik
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   29.9.2022

Waniliowa krówka - Sypany sernik

Doskonały, ekstra delikatny sernik, do przygotowania którego nie potrzebujesz miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie sypkie składniki i wysypać tę mieszankę na blaszkę. Nałożyć nadzienie twarogowe i znów nasypać "ciasto". Na wierzch już tylko położyć masło i upiec. Smacznego.

25 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

1 kubek (250 ml)
cukru
3 kubki
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia

Nadzienie:

750 g
delikatnego twarogu
3 op.
cukru waniliowego
1 szt.
budyniu waniliowego
3 szt.
jajek
500 ml
mleka
3 łyżki
cukru kryształ
trochę
rumu
trochę
skórki z cytryny
125 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W misce wymieszaj 1 kubek cukru, 3 kubki mąki i proszek do pieczenia. Przygotuj mniejszą blaszkę, którą posmaruj tłuszczem i wysyp na nią połowę sypkiej mieszanki na ciasto.
  2. Wymieszaj 3 delikatne twarogi, 3 cukry waniliowe, budyń w proszku, 3 jajka, 500 ml mleka, rum do smaku, trochę startej skórki z cytryny i 3 łyżki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze to może dać więcej). Dobrze wymieszaj.
  3. Połowę ciasta na blaszce o wymiarach 30x20 zalej nadzieniem i na to wysyp drugą połowę sypkiego ciasta.
  4. Wyrównaj i na wierzch daj masło pokrojone w cienkie plasterki (możesz je również zetrzeć na tarce na dużych oczkach).
  5. Piecz w temperaturze 180 °C przez około 35-40 min aż będzie złociste. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia i daj do lodówki na 24 godziny, w przeciwnym razie będzie się kruszyć.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz