NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Warstwowa pieczeń cygańska
Warstwowa pieczeń cygańska
Przepis Warstwowa pieczeń cygańska
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.5.2022

Warstwowa pieczeń cygańska

Danie główne dla smakoszy porządnego mięsa. Znalazłam ten przepis w Internecie i muszę przyznać, że nie dałam rady się mu oprzeć. I cieszę się, że się mu nie oparłam. Mięsko jest fantastyczne, poprzez to warstwowe układanie nabrało fantastycznego smaku musztardy i boczku, ogórki również mi tam świetnie pasowały, nic nie zmieniałam i oryginalny przepis podaję również Wam.

Składniki
1 kg
mięsa wieprzowego lub wołowego
150 g
boczku
2 szt.
cebuli
5 szt.
konserwowych ogórków
około 3 łyżek
musztardy
do smaku
sól, pieprz
200 ml
wywaru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięspo pokrój na plastry o grubości 1 cm, rozbij tłuczkiem na cienko.
  2. Cebulę i ogórki pokrój w cienkie plasterki. Plaster mięsa posmaruj musztardą, przełóż boczkiem, cebulą i ogórkami. Posól i popieprz do smaku. Daj kolejny plaster mięsa i kontynuuj dopóki składniki się nie skończą.
  3. Przewiąż sznurkiem i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Dodaj cebulę i piecz w temperaturze 170 °C. Wieprzowinę piecz przez około 1 godzinę, wołowinę 2 godziny.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz