NajPrzepis.pl Węgierskie podpłomyki ze skwarkami dla szczęśliwego męża
Węgierskie podpłomyki ze skwarkami dla szczęśliwego męża
Przepis Węgierskie podpłomyki ze skwarkami dla szczęśliwego męża
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.2.2022

Węgierskie podpłomyki ze skwarkami dla szczęśliwego męża

Mąż chyba przez tydzień mówił mi, że właśnie to danie sprawiłoby radość jego kubkom smakowym. Ciasto jest bardziej delikatne niż klasyczne a pod względem smaku jest to po prostu bomba. Koniecznie spróbuj.

145 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki
500 g
mąki
1 op.
proszku do pieczenia
100 g
smalcu wieprzowego
2 szt.
jajek
1 łyżeczka
soli
250 g
skwarek
według potrzeb
kwaśna śmietana
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, miękki smalec, jajko, sól i według potrzeb dodawaj również kwaśną śmietanę.
  2. Wyrób gładkie ciasto, które co pół godziny 4x przekładaj od boków do środka, aby uzyskać piękne warstwy. Gdy przekładasz ciasto zawsze posyp wierzch skwarkami. W ten sposób powstaną piękne warstwy ze skwarkami.
  3. Po ostatnim przełożeniu trochę rozwałkuj ciasto i wykrawaj kółeczka, które układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i piecz.
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około pół godziny - obserwuj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz