NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Wiedeńskie twarogowe naleśniki zapiekane w piekarniku
Wiedeńskie twarogowe naleśniki zapiekane w piekarniku
Przepis Wiedeńskie twarogowe naleśniki zapiekane w piekarniku
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   30.10.2021

Wiedeńskie twarogowe naleśniki zapiekane w piekarniku

W porównaniu z tradycyjnymi naleśnikami twarogowymi są znacznie bardziej delikatne i smaczniejsze. Są co prawda dość czasochłonne do przygotowania ale ich smak jest naprawdę boski! Gdy po raz pierwszy wypróbowałam ten przepis użyłam twarogu z wiaderka i naleśniki nie zachowywały kształtu ale następnym razem wzięłam zwykły twaróg w kostce i wtedy już było rewelacyjnie. Zarówno pod względem wyglądu jak i smaku :)

Składniki

Naleśniki:

250 g
mąki
2 szt.
żółtek
2 łyżeczki
cukru
szczypta
soli
2 łyżki
oleju
400 ml
mleka
200-250 ml
wody mineralnej

Nadzienie:

750 g
twarogu
5 łyżek
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
2 łyżki
rodzynek (nie muszą być)
2 szt.
białek
do smaku
skórka z cytryny

Ponadto będziemy potrzebować:

200 ml
mleka
2 szt.
jajek
2 łyżki
cukru
1 op.
cukru waniliowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze składników na naleśniki w klasyczny sposób zrób gładkie ciasto, które cienką warstwą lej na rozgrzaną patelnie posmarowaną minimalną ilością oleju i smaż aż będą z obu stron złociste.
  2. Twaróg, cukier, rodzynki i białka utrzyj na gładką masę, możesz dodać do nadzienia skórkę z cytryny ale nie musisz.
  3. Każdy naleśnik napełnij nadzieniem i zwiń. Przekrój na pół i przekrojoną częścią w górę ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  4. Jajka roztrzep widelcem, dodaj mleko, cukier i cukier waniliowy i zalej tym naleśniki.
  5. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni dopóki "sos" nie zgęstnieje.
  6. Podawaj gorące i posypane cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz