NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Wieprzowe ragoût z karmelizowanym jabłkiem
Wieprzowe ragoût z karmelizowanym jabłkiem
Przepis Wieprzowe ragoût z karmelizowanym jabłkiem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   19.3.2021

Wieprzowe ragoût z karmelizowanym jabłkiem

Jabłka z pewnością każdy z nas ma w domu więc warto je wziąć i przygotować z ich dodatkiem coś dobrego na obiad. Tak, tak, na obiad. Ponieważ jabłka można wykorzystywać nie tylko do ciast i deserów ale też do dań głównych. Skarmelizowałam je i dodałam do wieprzowego ragoût. Połączenie słonego i słodkiego smaku było interesujące i bardzo mi smakowało.

Składniki

Na ragoût:

200 g
łopatki wieprzowej
200 g
karkówki wieprzowej
2 łyżeczki
soli
2 łyżeczki
świeżo zmielonego pieprzu
3 łyżki
mąki
2 łyżki
smalcu
1 szt.
cebuli
4 ząbki
czosnku
50 g
boczku
1 szt.
marchew
100 ml
wytrawnego białego wina
200 ml
100% soku jabłkowego
200 ml
wywaru warzywnego
4 gałązki
rozmarynu
4 szt.
listków laurowych
1 łyżka
masła do złagodzenia

Na karamelizowane jabłka:

2 łyżki
cukru kryształ
2 szt.
twarde dojrzałe jabłka
50 ml
soku jabłkowego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso pokrój na kosteczki wielkości kęsa. Daj do miski, posól, popieprz i dodaj mąkę. Dokładnie wszystko wymieszaj. W garnku roztop smalec, i stale mieszając podsmaż mięso aż osiągnie różowy kolor, przez 10 minut.
  2. Mięso wyjmij a do garnka z wytopionym tłuszczem daj pokrojony w kostkę boczek i upraż. Dodaj drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek i zeszklij.
  3. Następnie dodaj pokrojoną w kawałki marchew i podsmażaj 5 minut. Dodaj rozmaryn (zwiąż go nitką, aby nie musieć wyławiać igiełek), liść laurowy i zalej winem. Poczekaj aż odparuje. Następnie dodaj sok jabłkowy, włóż do garnka mięso i dodaj tyle wywaru, aby mięso było całkowicie zakryte.  Pod pokrywką duś aż będzie miękkie przez około godzinę. Zupełnie na końcu dodaj masło. 
  4. Na patelnię z grubymi ściankami daj cukier i rozpuść go. Następnie dodaj pokrojone w księżyce jabłka pozbawione ogryzków. Jeśli ktoś chce to może również obrać skórki. Podpiekaj około 5 minut ze wszystkich stron. Polej sokiem jabłkowym, pozostaw do odparowania i aby jabłka się zeszkliły. Podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Mój blog: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz