NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Wieprzowina według przepisu ze Znojma
Wieprzowina według przepisu ze Znojma
Wieprzowina według przepisu ze Znojma
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   14.6.2021

Wieprzowina według przepisu ze Znojma

Moich chłopcy się dzisiaj dosłownie pokłócili o to, który pierwszy dostanie dokładkę. Walczyli jak szaleni więc jestem pewna że im smakowało. Przede wszystkim dlatego, że tradycyjne dania są u nas w domu bardzo lubiane. Gotuję, piekę i przygotowuję jedzenie z miłością więc oprócz tradycyjnych dań smakuje im chyba wszystko :)

Składniki
800 g
wieprzowego mięsa (udziec, łopatka lub karkówka w plastrach)
1 szt.
średniej wielkości cebuli (drobno pokrojonej)
100 g
wędzonej słoniny bez skóry (pokrojonej w kostkę)
około 600 ml
wywaru mięsnego
4 szt.
większych ogórków konserwowych (pokrojonych w plastry)
smalec, woda, mąka
sól, mielony czarny pieprz, sos sojowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso rozbij, z obu stron posól, popieprz i obtocz w mące. Krótko podsmaż z obu stron na patelni na smalcu i odstaw na dno szybkowaru.
  2. W wytopionym z mięsa tłuszczu podsmaż cebulę i dodaj słoninę. Gdy wszystko osiągnie ciemno brązowy kolor, zalej wywarem, wymieszaj i wlej do garnka na mięso.
  3. Mięso powinno być całkowicie zanurzone, w razie potrzeby dolej wody. Dodaj sól, pieprz i sos sojowy, zamknij szybkowar i gotuj około 45 minut.
  4. Potem wyjmij mięso, do sosu dodaj ogórki konserwowe i zagęść zasmażką z odrobiną wody i mąki.
  5. Pozostaw aby się jeszcze około 10 minut gotowało, dopraw, daj z powrotem mięso i jeszcze podgrzej.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz