NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Wołowina w sosie śmietanowym według mojego przepisu
Wołowina w sosie śmietanowym według mojego przepisu
Wołowina w sosie śmietanowym według mojego przepisu
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   16.3.2021

Wołowina w sosie śmietanowym według mojego przepisu

Każdą wołowinę w sosie śmietanowym w każdej kuchni przygotowuje się odrobinę inaczej. Moi zdaniem taka, jaką ja robię jest najlepsza, ale oczywiście każdemu smakuje co innego. Jeśli masz ochotę na naprawdę dobry sos ze smacznym wołowym mięskiem, to wypróbuj moją sprawdzoną klasykę. Oczywiście do tego sosu i mięsa wołowego najlepiej pasują kledliki drożdżowe więc nie zamieniaj tego dodatku na nic innego. Potrafię sobie to danie wyobrazić jeszcze z knedlikiem karlowarskim.

Składniki
polędwica wołowa
marchew
pietruszka
seler
pieprz czarny w ziarnach
liść laurowy
sól, vegeta
bulion warzywny
musztarda
mąka
śmietana
bita śmietana
sok z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W garnku szybko opiecz mięso wołowe ze wszystkich stron i je wyjmij.
  2. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i włóż mięso z powrotem do garnka. Dodaj warzywa /możesz użyć gotowej mieszanki warzyw/ sól, vegetę i bulion (jeśli używasz świeżych warzyw to nie musisz już dodawać bulionu, warzywa puszczą smak) do woreczka z gazy daj liść laurowy i pieprz czarny w ziarnach i zwiąż to. Daj do garnka.
  3. Wszystko zalej wodą i gotuj około 1 godziny w zależności od mięsa.
  4. Jak już jest ugotowane to wyjmuj mięso i woreczek z liściem laurowym i pieprzem.
  5. Zmiksuj warzywa. Do śmietany dodaj mąkę oraz musztardę i zagęść sos.
  6. Na koniec dopraw sokiem z cytryny. Ja jeszcze dodatkowo przecieram sos, aby był gładki.
  7. Mięso pokrój na plastry i podawaj z domowymi knedlikami.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz