NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Wołowina na majeranku i austriacki knedlik
Wołowina na majeranku i austriacki knedlik
Przepis Wołowina na majeranku i austriacki knedlik
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   27.8.2022

Wołowina na majeranku i austriacki knedlik

Smaczne danie główne z austriackim knedlikiem. A Ty co masz dzisiaj na obiad?

Składniki

Mięso:

mięso wołowe jakie lubisz
cebula
wywar lub woda
majeranek
sól
pieprz

Knedlik:

1 kg pokrojonej bułki
1 pęczek posiekanej pietruszki
6 szt. jajek
sól
pieprz
1/2 szt. startej na tarce gałki muszkatołowej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Proste danie, które przygotujesz w kilka minut. Zamiast knedlików możesz przygotować klasyczny ryż lub gotowane ziemniaczki.  Smakuje to doskonale i jest to tradycyjne danie główne, które każdy lubi.
  2. Mięso:
    Mięso pokrój na małe paseczki i podsmaż na cebuli, przykryj i duś, dolej wywar (wodę), przypraw majerankiem i solą, gotuj dopóki mięso nie zmięknie a potem zagęść.
  3. Knedlík:
    1 kg pokrojonych w kostkę bułek (mogą być twardsze), pęczek posiekanej pietruszki - ja akurat nie miałam, 6 jajek, sól, pieprz, 1/2 startej na tarce gałki muszkatołowej.


* Inne rodzaje knedlików, które możesz użyć jako dodatek:
1. Domowy gotowany knedlik bez mleka i bez jajka
2. Kledliki z boczkiem
3. Knedlik wiedeński
4. Knedliki pietruszkowe

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz