NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Wołowina z grzybami
Wołowina z grzybami
Przepis Wołowina z grzybami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   5.11.2021

Wołowina z grzybami

Wołowina z grzybami a jako dodatek klasyczne ziemniaki.

Składniki
500 g
steku wołowy lub polędwicy wołowej
2 szt.
cebuli
300 g
świeżych grzybów (albo suszonych)
do smaku
sól, pieprz, kminek
według potrzeb
olej, smalec
bulion grzybowy lub przyprawa grzybowa
mąka do zagęszczenia
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso pokrój w plastry, które rozbij tłuczkiem, posól, popieprz i posyp mielonym kminkiem. Na oleju zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i włóż przyprawione plastry mięsa, które z jednej strony obtocz w mące. Lekko podsmaż z obu stron.
  2. Podlej najlepiej wywarem grzybowym, posyp przyprawą grzybową i przykryj pokrywką i duś. Włóż świeże oczyszczone grzyby (mogą również być suszone, wcześniej namoczone), posól, dodaj szczyptę mielonego kminu i lekko podduś.
  3. Potem dodaj podduszone grzyby i gotuj razem z mięsem dopóki mięso nie będzie miękkie. Gdy mięso jest miękkie wyjmij je.
  4. Sos możesz zagęścić i doprawić. Następnie włóż mięso z powrotem i podgrzej.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz