NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Z pewnością najlepsze faworki z kwaśnej śmietany
Z pewnością najlepsze faworki z kwaśnej śmietany
Przepis Z pewnością najlepsze faworki z kwaśnej śmietany
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   18.2.2022

Z pewnością najlepsze faworki z kwaśnej śmietany

Z ciastem pracuje się wspaniale. W ogóle się nie klei a faworki są wspaniale puszyste. Jeśli chcesz żeby faworki były grubsze to nie wałkuj ciasta zbyt cienko.

35 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
300 g
mąki
70 g
masła
2 łyżki
cukru pudru
2 szt.
żółtek
6 łyżek
kwaśnej śmietany
2 łyżki
rumu
szczypta
soli
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników wyrób w misce gładkie ciasto. Jeśli to konieczne dodaj więcej kwaśnej śmietany.
  2. Ciasto rozwałkuj na oczekiwaną grubość i pokrój na małe prostokąty.
  3. Na środku każdego prostokąta zrób radełkiem nacięcie, przez które przelóż krawędzie.
  4. Smaż w wystarczającej ilości oleju aż będą złociste a na talerzu posyp je cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz