NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Zapiekane gołąbki, które smakują fantastycznie. Jeśli raz ich spróbujesz to już nigdy nie będziesz robić inaczej.
Zapiekane gołąbki, które smakują fantastycznie. Jeśli raz ich spróbujesz to już nigdy nie będziesz robić inaczej.
Przepis Zapiekane gołąbki, które smakują fantastycznie. Jeśli raz ich spróbujesz to już nigdy nie będziesz robić inaczej.
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   17.6.2021

Zapiekane gołąbki, które smakują fantastycznie. Jeśli raz ich spróbujesz to już nigdy nie będziesz robić inaczej.

Klasyczne gołąbki robi się w dużym garze na kuchence. Gdzieś jednak (już nie pamiętam gdzie) spróbowałam gołąbków zapiekanych w piekarniku. Były naprawdę fantastyczne więc poprosiłam o przepis. Przepis włożyłam do mojej książki kucharskiej i oczywiście o nim zapomniałam. Teraz ją przeglądałam i przypomniałam sobie o nim więc natychmiast go wypróbowałam.

Składniki
Podstawa:
500 g
mielonego mięsa (wołowe, wieprzowe 1: 1)
150 g
ugotowanego ryżu
1 szt.
cebula
mielona papryka
czosnek
sól, pieprz
smalec wieprzowy
Ponadto:
2 op.
przecieru pomidorowego
1 szt.
kapusta
1 łyżka
smalcu wieprzowego
500 g
kapusty kiszonej
do smaku
mielony kminek
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na nadzienie wymieszaj wszystkie składnik na podstawę. Cebulę pokrój na jak najmniejsze kawałki. Smalec wieprzowy dodaj ciepły rozpuszczony i tak wymieszaj. Ja dawałam mięso wieprzowe i wołowe w proporcji 1: 1. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Nic nie podsmażaj, mieszaj surowe.
  2. kapustę zagotuj w całości w gorącej wodzie w ten sposób, że głąb wykrój ostrym nożem. Powoli usuwaj liście (one zaczną się same oddzielać). Nie wylewaj wody tylko dodaj do niej przecier, będzie się jej używać później podczas przygotowań.
  3. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę, dodaj pokrojoną kapustę kiszoną i dopraw solą, pieprzem, kminkiem oraz dodaj 1 op. przecieru pomidorowego. Pozostaw aby się chwilę dusiło a potem odstaw.
  4. Liście kapusty napełnij mieszanką mięsa i ryżu, zawiń tak, aby mięsa nie było widać i ułóż na blaszce wyłożonej podsmażoną kiszoną kapustą. Gołąbki zalej wodą w której gotowałaś kapustę i dodałaś do niej 1 op. przecieru. Zalej tak, aby były delikatnie zanurzone, aby miały się w czym gotować. Jeśli nalejesz mało to obserwuj i w trakcie pieczenia dolej.
  5. Przygotowaną blaszkę daj do piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz